חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

המתכון של מאמא מונט – טכניקת הכנת קוסקוס תוניסאי

מאמא מונט – טכניקת הכנת קוסקוס תוניסאי

את מאמא מונט פגשתי אחרי שהזמינה אותי ללמוד את רזי הכנת הפקיילה או בשמה האחר טבחה בסלק (תבשיל סלק) אחד התבשילים היותר טעימים שאני מכירה המלווים קוסקוס מהמטבח התוניסאי / טריפולאי.. במפגש אתה לא רק שלמדתי את התבשיל המהמם הזה שתוכלו לקרוא עליו כאן .
אלא למדתי וצפיתי בה מכינה את הקוסקוס המהמם שלה. קוסקוס דקיק, רך ונעים כמשי עם ריח ומרקם שרק מאמות גדולות מהחיים מסוגלות להוציא תחת ידיהן.

 

אני ישבתי צפיתי צילמתי ותיעדתי את את כל צעדי ריקוד הכנת הקוסקוס והשתדלתי להביא ואתו בפניכם צעד אחר צעד.

מאמא מונט הוציאה את  כלים ייחודים להכנת הקוסקוס והניחה אותם על השיש במטבח.  סיר אידוי , נפה , וקערה גדולה ורחבה , ועוד קערת אלומניום גדולה שעברה מדור לדור.

 

הכנת הקוסקוס של מאמא מונט הכילה  שני קילו סולת אך כאן הכמויות יירשמו  למען הנוחות לפי קילו אחד, במידה תרצו תוכלו להכפיל כמויות .
מתחילים: לפני הכל מונט,  מלאה עד שלושת רבעי גובהו של סיר התחתון של הקוסקוס במים, והעמידה אותו על להבה גדולה לרתיחה. רק לאחר מכן היא החלה בהכנת הקוסקוס.
בשלב ראשון,  שפכה לקערה הגדולה את הסולת והוסיפה  כף אחת של מלח וערבבה אותם יחדיו.
בשלב שני הוסיפה שליש כוס שמן וערבבה שוב, היא עשתה זאת  באמצעות אצבעותיה בתנועות סיבוביות עד שחשה שכל הגרגרים מצופים בשמן.

מיד לאחר מכן, היא  החלה להוסיף  לסולת הבלולה בשמן   - כוס אחת של מים, בהדרגה תוך כדי  ערבוב הסולת בתנועות מעגליות עם באצבעות ידיה. הערבוב החדיר לחות לגרגירי הסולת.

לאחר שלב הוספת כוס המים, הקוסקוס יראה עדיין יחסית יבש ולא אחיד -זה בסדר. את הגרגירים היא העבירה לנפה לניפוי ראשוני. היא העבירה כל פעם כמות קטנה של גרגרי קוסקוס לנפה ומוללה אותם בעדינות דרך הרשת של נפה לתוך קערה. היא עשתה זאת בתנועות סיבוביות של האצבעות על גבי הרשת תחת הפעלת לחץ מתון. כאשר סיימה את הניפוי היא העבירה  אותו לסיר האידוי - לאידוי ראשון.

באמצעות כף  היא יצרה חור במרכז תערובת הקוסקוס  על מנת לאפשר לאדים לצאת גם באזור המרכזי של  הסיר. היא כסתה את הסיר והעבירה מעל סיר המים הרותחים לאידוי כשעה על אש בינונית גבוהה.

לאחר שעה מתחילת האידוי, מונט הסירה את סיר האידוי ממקומו והפכה אותו לתוך  קערה גדולה ומיד שפכה על הסיר כאשר הקוסקוס בתוכו בערך 2 כוסות מים. היא הוציאה באמצעות כף  את הקוסקוס מהסיר שפכה מעל הקוסקוס הלוהט עוד חצי כוס מים. היא החלה לערבב את הקוסקוס באמצעות כף עץ גדולה ותוך כדי הוסיפה עוד חצי כוס נוסף. סה"כ 3 כוסות מים  - כחצי ליטר לערך.
בכל התהליך בשלב הזה היא המשיכה כל הזמן לערבב את הקוסקוס עם כף גדולה.

 

 

כאשר מונט הרגישה שהקוסקוס "שתה" את כל המים, והוא לח דיו, היא הוסיפה את החלק השני של השמן.  בעבור קילו מדובר בכ 1/3 כוס שמן. (בתמונה אתם רואים כ 3/4 כוס שמן של כוס חד פעמית - ל 2 קילו סולת)

ושוב היא החלה לערבב. בתחילה המשיכה עם הכף עץ ולאחר מכן עברה לערבב ולמולל את הקוסקוס בין אצבעותיה, כך הבטיחה שהשמן הוטמע בכל גרגרי הסולת שהיו לחים מאוד והחלו להתגבש.

פעם נוספת היא העבירה את הקוסקוס לסיר  אידוי בפעם השנייה. יש לציין כי, מונט הקפידה בין השלבים לנקות ולשטוף היטב את סיר האידוי וקערות הערבוב על מנת שלא יכנסו לקוסקוס גרגרים יבשים ולא מבושלים. גם בפעם השנייה היא יצרה גומה במרכז סיר האידוי באמצעות כף ואז העבירה לבישול נוסף.

 

 

לאחר כשלושת רבעי השעה לערך מונט מוציאה את סיר האידוי ושוב הופכת אותו על הקערה הגדולה, אלא שהפעם הקוסקוס נחלץ מהסיר כמו עוגה גדולה ושלמה ולאט לאט  סדק נפער במרכזה ודרכו ניתן היה לראות בבירור את גרגירי הקוסקוס שבושלו היטב. והגרגרים תפוחים ויפים.
היא נגעה נגיעה קלה בעוגת הקוסקוס והיא התפרקה.

זהו, בשלב זה הקוסקוס מוכן ומבושל היטב.
מונט מבהירה, כי הקוסקוס מוכן לאכילה וכבר ניתן להגיש כך את הקוסקוס.  אך מי שרוצה להקפיד, יעביר את הקוסקוס בנפה פעם נוספת. והיא אכן עושה זאת, שוב מעבירה בין ידיה כל פעם כמות קטנה מהקוסקוס את הנפה ושוב מעבירה את אצבעותיה בתנועות סיבוביות כנגד רשת הנפה - מתחת נופלים לתוך הקערה גרגירי קוסקוס חמימים, רכים מאודים כהלכה.

אני נוהגת להכין קוסקוס ביתי בסופי השבוע, באופן דיי קבוע, אבל הטכניקה של מונט הייתה עבורי מהממת. התוצר הסופי שלה היה פשוט מענג. קוסקוס רך פלאפי טעים כשלעצמו.
ובמה הטכניקה שלה שונה משלי? בעצם בפעם הראשונה שמונט מתחילה את ערבוב הסולת ראשית בשמן ולאחר מכן כמעט ולא מרטיבה את הקוסקוס מה שמשאיר את הקוסקוס מאוד יבש יחסית ויוצר צורת  הגרגיר הראשוני.
שלב האידוי הראשוני שלה הוא  ארוך יחסית (שעה). בפעם השנייה לאחר אידוי ראשון כאשר הקוסקוס לוהט, היא מרטיבה את הסולת עם הרבה מאוד מים יחסית והסולת נמצאת  ברמת לחות גבוהה עד כדי כך שחשבתי שלא יכול להיות שהתערובת הלחה שראיתי תניב קוסקוס גרגירי מופרד.

אני מקווה שהפירוט והתמונות יסייעו למי מכם שרוצה ומעוניין לעשות קוסקוס ביתי - אתם חייבים לנסות .

מי שרוצה את המתכון המקוצר עם כל הכמויות המדויקות  תוכלו לקבל אותו כאן

להמשך קריאה על ביקוריי אצל מאמות נוספות תוכלו לראות בקטגוריות המאמות שלי.

 

2 Responses

  1. איילה,היקרה ♥️♥️
    אני מתענגת ומאושרת מפרוייקט המאמות שלך,
    ממש תענוג לעקוב ????
    דרך אגב נכון שבסוף כל ההסברים והתמונות המרהיבות
    רשום ללחוץ כאן ע״מ לקבל תקציר של המתכון
    אך משום מה לא נפתח.
    מצפה כבר לספר- על אף הטכנולוגיה אין כמו ריח הספרים??

    1. היי לינדה תודה רבה, אני מאוד שמחה לשמוע
      תיכף בודקת את הקישורים מדוע הם לא עובדים, ריגשת מאוד תודה רבה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

איך שבא לי להיות חברה שלכם (:

הצטרפו לרשימת התפוצה